Kitap okumanın önemi ve faydaları tartışılmaz.
Bir olgu daha var o da millet olarak az kitap okuyor olmamız. Ayrıca kitabın değerini de yeterince kavramayamadığımızı düşünüyorum. Onun yerine kulaktan dolma ve magazin haberleri ballandıra ballandıra anlatarak kendimize uzman havası verebiliyoruz. Sonuçta herkesin bir şeyler bildiğini ortamda konunun gerçek uzmanlarının sesi de kalabalıktaki gürültüye karışıyor ve yeteri kadar dikkate alınmıyor.
Aslında benim değineceğim konu bu değil. Bilgi edinme. Kitap okumak, bilgi edinme konusunda sağlam bir yol. Ama yolları daha da çeşitlendirmek mümkün hatta bazı durumlarda gerekli.
Zaten Amerika başta olmak üzere bunu uzun bir süre önce yaptılar ve uyguluyorlar. Yani tekerleği icat etmeye bulunduğumuz aşamada gerek yok.
Gelmek istediğim yer "ebook" olayı da değil. Şahsen ben yaklaşık 10 yıldır elektronik ortamda kitap ediniyorum, okuyorum ya da bazen uzanırken ve kalemle çizmekten, not almaktan hşlandığım için çıktısını alarak okuyor ya da çalışıyorum.(Teknik kitapları vs çalışmak gerekiyor, zaten artık ben çok az roman tarzı kitap okuyabiliyorum.) Şu an elektronik kitap okuma gelişiyor ama yeterli değil!
Audiobook ve Video Training benim dikkati çekmek istediğim. Şu an başta Amerika, hatırı sayılır derecede kitapların sesli versiyonları ve video programları üretiliyor. Bu ürünler yolda yürürken, otobüste, kendi aracımızda, ya da evde koltuğumuzda uzanıp çayımızı yudumlarken kullanılabilir ve ben bunu yıllardır yapıyorum ve çok istifade ettim.
Görsel programlar daha etkili oluyor, konuşmacının jest ve mimikleri, ses tonu ya da tahtaya çizerek, slayt göstererek anlatımı gayet güçlü bir bilgi edinme aracı. Ben telefonuma yüklediğim video programlarından servis aracında ev-iş arası mekik dokurken gayet verimli bir şekilde fayda sağladım.
Sesli kitaplar (audiobook) ise yolda yürürken hatta koşu yaparken (ben bunu da bizzat yaptım ve faydasını gördüm.) dinlenebilme avantajını sunuyor.
Şu an eminim bir çoğumuz bu imkanlara sahip. Tek sorun bu programların İngilizce oluşu. Bildiğim kadarıyla Türkçe'de fazla örneği yok. Ama burada şunu da söyleyeyim. Artık özellikle konusunun uzmanı ve başarılı olmak istiyorsak bilgi erişim yollarını genişletmek gerekiyor. Bunun önemli bir yolu da İngilizce öğrenip yabancı kaynakları kullanabilmek.
Şimdiden kolay gelsin.
No comments:
Post a Comment