Göbek çevresi yağlar bir organ gibi davranamaya başlar ve 20 civarında horman salgılar. Bunun da vücudun düzensiz çalışmasına neden olacağı açık.
Yemek yendiğinde gerçekleşen olaylar(en basit haliyle):
- Ağzımıza bir lokmayı alıp çiğnemeye başladığımız anda, kan şekerimiz ve kan insülinimız birlikte yükselmeye başlar.
- Yemek yedikten ortalama 2-2.5 saat sonra ise insülinin etkisi sonucu kan şekerimiz azalır.
- Yediğimiz herhangi bir gıdadan sağlanan enerji çok fazla ise İnsülin hormonunun önemli ikinci görevi devreye girer ve artmış kan şekerini depo yağlarına dönüştürerek vucudumuzda yağ olarak depolamasıdır.
- Bu arada yemek yedikten aşağı yukarı 2-2,5 saat geçtikten sonra vücudumuza enerjinin (yakıt ve benzin) sağlanması amacı ile bu sefer pankreasımızdan glukagon denilen bir hormon daha salgılanır.
- Glukagon hormonu da karaciğerimizde önceden depolanmış olan yedek şekerin kanımıza geçmesini ve yakıt olarak kullanılmasını sağlar.
- Yemekten yedikten 4-5 saat sonrasına kadar, ağzımıza bir lokma dahi koymadan normal yaşamımızın devam etmesi amacı ile leptin hormonu salgılanmaya başlanır.
- Leptin hormonunun görevi, vücudumuzun çeşitli bölgelerinde önceden depolanmış olan yağları yıkarak, vücudumuza gerekli olan yakıtı ve dolayısı ile enerjiyi sağlamaktır.
Uzun süre birşeyler yememek için, bizi sindirimi uzun sürdüğü için tok tutan yiyeceklere yönelmemiz. gerekir: Bunlar yumurta, et, peynir, lifli gıdalardır.
Sindirimi çok hızlı olan ve kan şekerimizi hızlı yükselten işlenmiş ve yoğun şekerli gıdalardan kaçınmalıyız. Bunlar ekmek, makarna, şeker, hazır meyve suları ve şekerli içecekler...
Örnek menü
Aşağıdaki kitabı ben aldım, okudum ve epey kilo verdim. Sağlıklı yaşamak isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim.
Kaynak: